Sien

 

Motorsleepboot "SIEN", ex "HOUTTRANSPORT 3".

 

De motorsleepboot type Amsterdammer is gebouwd bij Scheepswerf de Jong te IJsselmonde, bouwjaar 1926. Bouwnummer ...(nog onbekend)...

De boot is gebouwd in opdracht van een sleep- en duwbedrijf in Amsterdam. Deze firma had diverse sleepboten voor het transport door de grachten met hout, huisvuil e.d. De boot is gedoopt onder de naam "Houttransport 3". Afmetingen van de sleepboot zijn: L 14,80 x B 3,40 x D 1,30 mtr.

De krachtpatser (???) die vroeger is geïnstalleerd was een 30 PK Kromhout Gloeikop.

Meer geschiedenis hebben wij niet van deze boot, weet iemand misschien meer over de "Houttransport 3"? (graag dit melden)

Deze sleepboot heeft enige tijd beroepsmatig gevaren bij de firma Busker. Busker gebruikte de sleepboot voor het slepen van baggerbakken in het ondiepe water. Daarom was de boot voorzien van een 60 PK, 4 cilinder, luchtgekoelde Deutz.
Busker heeft ook het berghout vervangen.

In 1994 is Joost de bruin eigenaar geworden van deze sleepboot.

Na diverse aanpassingen van het model Amsterdammer, is de sleepboot nu makkelijker te gebruiken voor de recreatie en pleziervaart, maar er wordt ook nog steeds beroepsmatig mee gevaren.

Na het verwijderen van de Deutz is de machinekamer voorzien van een INDUSTRIE 2VD5 60 PK 2 cilinder motor vier tact.

Deze INDUSTRIE komt van veerboot "De Planjer" van Gebroeders van Straaten te Woudrichem. De motor is afgeleverd op 22 maart 1946.

Nadat de veerdienst uit de vaart is genomen is de boot verkocht aan Dhr. Peppeling uit de Biesbosch. Deze organiseerde rondvaarten in dat gebied.
In 1980 is de INDUSTRIE overhaald.
Wat er met de veerboot is gebeurd is niet bekend maar de INDUSTRIE is in 1994 bij zijn Nieuwkoopse eigenaar terecht gekomen.
De sleepboot "Sien" was voor het eerst te aanschouwen, en te horen op de Nationale Sleepbootdagen in Vianen in 1997.

Al die jaren dat de INDUSTRIE bij deze eigenaar is wordt 'ze' ook wel gebruikt voor het slepen van dekschuiten, woonarken verplaatsen en nog veel meer klusjes. Het hele jaar door kan de INDUSTRIE van haar oude dag genieten, behalve als de baas op vakantie gaat. Dan moet ze hard aan het werk, want Joost kijkt niet op een vaaruurtje meer of minder, maar gaan ... tabak, tabak, tabak ...
De INDUSTRIE heeft dan wel de Eiffeltoren gezien en heel wat water van dit kleine kikkerland maar nog nooit een tabak-tabak verkeerd gegeven.

Zoals veel mensen al hebben gehoord doet de INDUSTRIE het prima. En wij hopen dat we nog lang kunnen genieten van dit geweldige geluid.

De thuishaven is Nieuwkoop.

Beluister hier het starten van de INDUSTRIE van Sien op de Industrie-motor website.Gegevens motor:
merk : INDUSTRIE
type : 2VD5
vermogen : 60 p.k.
soort : 2 cilinder
omw./min. : 360
boring x slag : 230 x 320
bouwjaar : 1946
gewicht : 4880 kg
motornr. : 3349
afleverdatum : 22-03-1946
besteller : Gebr. van Straten Veerdienst "JANIHUDI" Woudrichem
eigenaar : Gebr. van Straten Veerdienst "JANIHUDI" Woudrichem
scheepsnaam : Veerboot "PLANJER"